Манастир 
Ваведења Пресвете Богородице

У Александро-Невској лаври ће бити одржано уручивање

Књижевне православне награде за 2012. годину

20. јануара у 19 часова у Свето-Тројицкој Александро-Невској лаври биће одржано годишње уручивање Сверуске православне књижевне награде, саопштено је у прес-рилизу који је добила редакција РНЛ. Подсећамо да је књижевну награду светог кнеза Александра Невског основала Александро-Невска лавра уз подршку Савеза писаца Русије.


Књижевна комисија у саставу писаца: А.В.Грунтовског, Н.М.Коњајева, Б.Г.Дверницког, В.И.Морозова, В.П.Голубева и духовника награде – Виборшког викарног епископа Санкт-Петербуршке епарије, намесника Свето-Тројицке Александро-Невске лавре, Назарија, изабрала је добитнике награде за 2012. годину.

У номинацији «Поезија»:

Специјална награда – Бурдина Вера Ивановна (Санкт-Петербург);

Диплома «Патриотска традиција руске поезије» - Вјачеслав Тухтунски (Санкт-Петербург);

Диплома «За верност православној традицији» - Татјана Лапшина (Санкт-Петербург),

Диплома «За допринос развоју руско-српске културне размене» - монахиња Теодора (Београд, Србија).

У номинацији «Проза»:

Прва награда «За допринос руској књижевности» - Виктор Иванович Лихоносов (Краснодар)


У номинацији «Документарно-уметничка проза»:

Прва награда – Јуриј Михајлович Лошчиц (Москва);

Диплома «За допринос проучавању наслеђа Руске монархије» - Виктор Семјонович Моња (Пушкин).

У номинацији «Научно издање» (Теологија и философија):

Прва награда – архиепископ Константин (Горјанов) (Курган);

Специјална награда «За допринос развоју православне философије» - Александар Аркадијевич Корољков.


У номинацији «Научно издање» (Познавање народа):

Прва награда «За допринос познавању руског народа» - Ана Фјодоровна Некрилова (Санкт-Петербург);

«За допринос познавању народа у завичају» - Јуриј Александрович Курдин (Нижњи Новгород).

У номинацији «Књига за децу»:

Прва награда – Борис Николајевич Сергуњенков (Санкт-Петербург).


Награде, дипломе и медаље светог кнеза Александра Невског уручиће намесник лавре, Виборшки епископ Назарије.


20 января в 19 часов в Свято-Троицкой Александро-Невской лавре состоится ежегодное вручение Всероссийской православной литературной премии, общается в пресс-релизе, поступившем в редакцию РНЛ. Напоминаем, что литературная премия имени св. кн. Александра Невского учреждена Александро-Невской Лаврой при поддержке Союза писателей России.


Литературная комиссия в составе писателей: А.В.Грунтовского, Н.М.Коняева, Б.Г.Дверницкого, В.И.Морозова, В.П.Голубева и духовника премии - викария Санкт-Петербургской епархии, наместника Свято-Троицкой Александро-Невской лавры епископа Выборгского Назария определили лауреатов за 2012 год.


В номинации «Поэзия»:

Особая премия - Бурдина Вера Ивановна  (г. Санкт-Петербург);

Диплом «Патриотическая традиция русской поэзии» - Вячеслав Тухтунский (г. Санкт-Петербург);

Диплом «За верность православным традициям» - Татьяна Лапшина (г. Санкт-Петербург);

Диплом «За вклад в развитие русско-сербского культурного обмена» - монахиня Теодора (Г. Белград. Сербия).


В номинации «Проза»:

Первая премия «За вклад в русскую литературу» - Виктор Иванович Лихоносов (г. Краснодар).


В номинации «Документально-художественная проза»:

Первая премия - Юрий Михайлович Лощиц (г. Москва);

Диплом «За вклад в изучение наследия Российской монархии» - Виктор Семенович Моня. (г. Пушкин).


В номинации «Научное издание» (Богословия и философия):

Первая премия - Архиепископ Константин (Горянов) (г. Курган);

Особая премия «За вклад в развитие православной философии» - Александр Аркадьевич Корольков.


В номинации «Научное издание» (Народоведение):

Первая премия «За вклад в русское народоведение» - Анна Федоровна Некрылова (г. Санкт-Петербург);

«За вклад в народоведение родного края» - Курдин Юрий Александрович (г. Нижний Новгород).


В номинации «Книга для детей»:

Первая премия - Борис Николаевич Сергуненков (г. Санкт-Петербург).


Премии, дипломы и медали святого князя Александра Невского будут вручаться наместником лавры епископом Выборгским Назарием.

Поздравно-захвално писмо Епископу Назарију и комисији Сверуске Православне књижевне награде

"Свети Благоверни Кнез Александар Невски”


Ваше Преосвештенство, поштовани владико Назарије, часни оци, уважени и угледни књижевници, утемељивачи награде Св.Александар Невски, драга браћо и сестре!

За мене је велика част да Вам се обратим речима поздрава, захвалности и поштовања и према Вама, Руској Православној Цркви и великом богољубивом руском народу ! Обраћам Вам се у писменој форми, јер на моју жалост, нисам у могућности да вечерас будем са Вама на овако свечаној, дивној,  духовној и књижевној  трпези.

Готово неочекивано добијам Вашу награду - Диплому која носи име Великог Божијег угодника Светог Кнеза Александра Невског кога Србија душом воли и коме се топло моли. Искрено и дубоко сам дирнута Вашом пажњом и признањем. Благодарим Богу и Вама за овај празник што сам се нашла на уваженом списку где оправдано стоје имена великих руских, православних, даровитих стваралаца и писаца. Осећам велику част, захвалност и одговорност, што се моје име нашло међу њиховим именима. Подршка коју на овај начин пружате мени верујем да није „узалудан труд Ваше љубави“. Посебно ми је драго да је ово признање дошло из вољене Русије, од Руске Православне Цркве, дивне Лавре Св. Александра Невског и  православних писаца.  Ово признање је за мене, Српску Православну Цркву и  мој народ  велика част и радост! Уз Божију помоћ Србија стоји на страшном месту, али поред свих искушења и страдања са великом љубављу гледа у Свјатују Рус, која има и чува пребогато Православно и народно наслеђе. Благодарим Богу што у нашу обитељ долази велики број Руса, угледних и познатих духовника, теолога, поета,уметника, верника, наших драгих и оданих пријатеља. Једна крв, један народ, једна вера-то су нераскидиви мостови између наша два народа. Мој духовни отац,  блаженопочивши патр.српски Павле је рекао: „Српски и Руски народ су једно, не само по крви, пореклу, него, пре свега, по нашој вери. У току историје нас је сједињавало Свето Православље. Вековима смо били једно тело у Христу и у светитељима. Тако остаје и данас. Руска и Српска црква остаће једно. Ми у то чврсто верујемо, то ми знамо и осећамо“.

Желим да знате да ову награду посвећујем свима онима којима кроз моју душу она и припада, мојим блаженопочившим игуманијама Меланији, Агнији, Ангелини-рускињи родом из Вашег града, свим руским монахињама које су избегле у Србију 1920 године, чији су свети гробови и у мом манастиру и у многим другим српским светињама,посвећујем је мојој иг.Анастасији и српским монахињама,затим и новопрестављеној Александри Кокин, једној од мојих бака-рускињи из Вашег Петрограда, и мојим драгим и дивним пријатељима у Русији.

Честитам вам  ове велике празнике, дубоко се клањам свима Вама уз огромну благодарност за ову награду и духовну подршку! Поздрављам Вас од срца и желим Руској Цркви и руском народу мира, здравља, снаге, напретка и изобилну помоћ Божију! На многаја и блага љета!

С дубоким поштовањем и љубављу у Христу,

монахиња Теодора


„Русија је жива док постоји сећање, док се поштује прошлост“

У Свјатодуховском центру Александро-Невске лавре одржано је уручивање Сверуске књижевне награде

«Св. благоверни кнез Александар Невски»


Јуче је у Светодуховском центру Александро-Невске лавре одржан велики догађај у културном животу Санкт-Петербурга. Награђени су добитници Сверуске књижевне награде «Свети благоверни кнез Александар Невски». Ову награду Александро-Невска лавра је основала уз подршку Савеза писаца Русије и она је врло дуговечна међу књижевним наградама у савременој Русији. Добитници су примили награде већ по осми пут.

Церемонију награђивања је предводио руководилац културно-просветних програма Александро-Невекс лавре јеромонах Серафим, по налогу намесника лавре, епископа Назарија. Пре уручивања награда окупљене добитнике и поштоваоце њиховог стваралаштва поздравили су чланови жирија за додељивање награде, председник Сабора православне интелигенције, писац свештеник Алексије Мороз. У својој беседи он је говорио о важности патриотске речи у савременој Русији и о значају духовне и патриотске књижевности у васпитању народа.

Секретар награде, уметнички руководилац Свјатодуховског центра Александро-Невске лавре писац Андреј Грунтовски је говорио о раду жирија, о томе да је ове године примљено много дела и да је морао бити обављен велики посао ради одабира дела достојних награде. Међу награђенима ове године А.Грунтовски је посебно истакао песникињу, српску монахињу Теодору, која је добила диплому за допринос развоју руско-српске културне размене. Мати Теодора није могла да допутује у Петербург, али је послала врло дирљив поздрав на име владике Назарија, упућен руској браћи по вери. Прочитао га је секретар комисије.

Члан комисије писац Николај Коњајев је детаљно говорио о најзначајнијим овогодишњим наградама. Пре свега, говорио је о награди у области богословља, која је уручена архиепископу Курганском и Шадринском Константину (Горјанову) за његов рад, посвећен богословским и духовно-моралним проблемима савременог живота. Владика Константин је врло тесно повезан с културном средином Петербурга, дуго времена је био ректор Духовне академије, био је на челу асоцијације «Покров», Сабора павославне интелигенције, који је основан захваљујући њему и низа других структура. Обавештење о награди која му је додељена публика је ватрено подржала. Николај Коњајев је представио и другог добитника награде у области богословља и философије, доктора философских наука, академика Александра Аркадијевича Корољкова. У номинарцији «Проза» жири је одучио да не бира најбоље дело, већ да награди познате писце, који су дали велики допринос развоју савремене руске књижевности. Награду «За допринос руској књижевности» добио је краснодарски писац Виктор Михајлович Лихоносов, на чијим књигама су, по тачној опасци, многи одрасли и упијали лепоту руске речи. Још један добитник ове награде – московски писац Јуриј Лосев није могао да допутује на доделу награде због болести. Николај Коњајев је истакао и награду коју је добио најстарији петербуршки писац Борис Сергуненков, који је награђен у номинацији «Дечја књижевност». Управо овим правцем се у последње време бави угледни писац. Међу номинацијама Коњајев је истакао и правац као што је «Познавање народа». Ово је ретка номинација, које нема увек међу наградама. У овој номинацији награђени су познавалац фолклора и филолог из Петербурга Ана Некрилова и арзамаски научник Јуриј Александрович Курдин.

У току церемоније сви добитници награде су се обратили присутнима. Први је награђен архиепископ Константин, који се захвалио владики Назарију и организационом комитету због високе оцене његовог рада. Владика је истакао да му је увек било пријатно да борави у Петербургу, где је 12 година био на челу академије и рекао је да након што је добио премештај у далеки Курган, није изгубио духовну везу с Петербургом. Кад је владика допутовао у Курган, зачудио се откривши да саборна црква овог града носи име светог Александра Невског. А сасвим недавно су митрополит Санкт-Петербуршки Владимир и епископ Назарије задовољили молбу архиепископа Константина, клира и верника Курганске епархије да честица моштију светог Александра Невског буде предата у Курган. Архиепископ Константин је говорећи о данашњој ситуацији истакао да је руски народ успео да извуче лекцију из страшне трагедије с почетка ХХ века и да се данас друштво није саблазнило привлачним либералним идејама којима покушавају да га саблазне његови нови либерални револуционери.

Следећи награду је добио Виктор Лихоносов, који је са своје стране, говорио о духовним везама којима свети кнез Александар Невски спаја Петербург с другим регионима наше непрегледне домовине, између осталог, с Кубањем. У Краснодару су козаци 1972. године саградили храм Александра Невског на месту оног који је срушен 1932. године. Виктор Иванович је истакао да је иако не долази често у Петербург, а последњи пут је био пре 15 година, за њега управо Петербург царски град, он овај град воли као град руских царева. «Никако не могу да се растанем од царске Русије,» - рекао је писац. Он је говорио о подвигу кубанских козака, који су поштено служили царевима, говорио је о раду који је написао о великом кнезу Михаилу Николајевичу, који је тесно повезан с Кавказом, где је био генерал-губернатор. Писац је у закључку прочитао одломак из своје приче о козацима.

Ана Фјодоровна Некрилова је у својој беседи истакла да је пре свега захвална нашим прецима, онима који су сачували културу и традиционално мишљење, захваљујући чему можемо да додђемо у додир с благом наше културе. Свој задатак научници виде у томе да сачувају, донесу и пренесу руску траудицију, коју је наш народ вековима чувао. «Русија је жива док постоји сећање, док се поштује прошлост,» - рекла је Ана Фјодоровна.

Академик Александар Корољков је у својој беседи истакао да награда Александра Невскго има номинцију «философија», што је ретко присутно у другим наградама. Руска философија је увек била нераскидиво повезана с руском књижевношћу, зато није чудно да таква номинација постоји у књижевној награди. Истакао је да се радује што прима награду поред људи као што су владика Константин, Виктор Лихоносов, Борис Сергуненков и други добитници.

Након уручивања награде и говора награђених одржан је мањи концерт, затим је уследила чајанка у току које су се с интересовањем разматрали проблеми руске књижевности, патриотског покрета и савременог стања руског народа.

Анатолије Степанов, главни уредник «Руске народне линије»                                                  Превод са руског: Марина Тодић

       

Ваше Преосвященство, уважаемый владыко Назарий, честные отцы, уважаемые и выдающиеся литераторы, учредители награды им святого Александра Невского, дорогие братья и сестры!

Для меня большая честь обратиться к Вам словами приветствия, благодарности и уважения к Вам, к Русской Православной Церкви и великому и боголюбивому русскому народу! Я обращаюсь к Вам в письменной форме, потому что, к моему сожалению, у меня нет возможности быть сейчас с Вами на таком торжественном, замечательном, духовном и литературном пиру.

Я почти неожиданно получила Вашу награду – Диплом имени великого Божьего угодника, святого князя Александра Невского, которого Сербия любит и которому сердечно молится. Я искренне и глубоко тронута Вашим вниманием и признанием. Благодарю Бога и Вас за этот праздник, за то, что меня включили в список, в котором по праву находятся имена великих российских православных талантливых авторов и писателей. Меня исполняет большая честь, благодарность и ответственность, потому что и мое имя среди их имен. Поддержка, которую Вы оказываете мне таким образом, верю, не является „напрасным трудом Вашей любви“. Тем более, я рада, что это признание получено из любимой России, от Русской Православной Церкви, дивной Лавры святого Александра Невского и православных писателей. Это признание для меня, для Сербской Православной Церкви и моего народа представляет собой большую честь и радость! С Божьей помощью Сербия стоит на страшном месте, но несмотря на все испытания и страдания, с глубокой любовью смотроит на святую Русь, у которой есть и которая хранит очень богатое православное и народное наследие. Благодарю Бога за то, что в нашу обитель приезжает множество русских, замечательных и известных духовников, богословов, поэтов, художников, верующих, наших дорогих и преданных друзей. Одно племя, один народ, одна вера – это нерасторжимые мосты, соединяющие наши два народа. Мой духовный отец, приснопамятный патриарх Сербский Павел, сказал: „Сербский и русский народ одно, не только по крови, по происхождению, но в первую очередь по нашей вере. В течение истории нас соединяло святое Православие. Столетиями мы были одно тело во Христе и во святителях. Так остается и до сих пор. Русская и Сербская Православная Церкви останутся одно. Мы в это верим, мы это знаем и чувствуем.“

Я хочу, чтоб Вы знали, что эту награду я посвящаю всем, которым она через мою душу и принадлежит, моим приснопамятным игуменьям Мелании, Агнии, Ангелине – русской, которая родилась в Вашем городе, всем русским монахиням, которые нашли убежище в Сербии в 1920 году, святые могилы которых находятся и в нашем монастыре и в многих других сербских святых обителях, посвящаю ее моей матушке игуменье Анастасии и сербским монахиням, затем новопреставленной Александре Кохин, одной из моих бабушек-русских из Вашего Петербурга, и моим дорогим и замечательным друзьям в России.

Поздравляю Вас с этими великими праздниками, низко кланаюсь всем Вам с огромной благодарностью за эту награду и духовную поддержку! Приветствую Вас от сердца и желаю Русской Церкви и русскому народу мир, здоровье, силы, благосостояние и обильную помощь Божью! На многая и благая лета!

С глубоким уважением и любовью во Христе,

монахиня Феодора                                                                                                                                                        Перевод: Марина Тодић


* * *

http://www.delorus.ru/every/index.php?ELEMENT_ID=6282

Почетна